Nagelproblemen en -mogelijkheden
Onze nagels beschermen de kwetsbare huid daaronder. Ze hebben dus een belangrijke functie. Maar dat niet alleen: onze nagels stellen ons geregeld ook voor uitdagingen. Soms op een prettige manier, bijvoorbeeld op het moment dat wij onze nagels willen versieren. Soms ook op een minder aangename manier, zoals wanneer je last krijgt van nagelproblemen en -afwijkingen.
Vaak zijn we met onze nagels bezig zonder stil te staan bij de functie ervan. Nagels dienen niet ter decoratie, maar ter bescherming van het lichaam. De huid die onder onze nagels zit, is immers heel kwetsbaar en kostbaar en zou gemakkelijk beschadigen door stoten en scherpe voorwerpen. De nagel dient ter bescherming van deze tere huid.
Het hoe en waarom van de nagel
Zou je geen nagels hebben, dan zou de huid op de vingertoppen zich op een andere manier moeten beschermen: door eeltvorming. Dit zou ten koste gaan van ons tastzintuig. Juist doordat mensen nagels hebben, behouden zij het gevoel in de vingertoppen. Natuurlijk is dit niet altijd prettig: heb je last van nijnagels, dan zou je het gevoel in je vingertoppen misschien graag even uitschakelen.
Ook op andere gebieden komen nagels goed van pas. Zo kun je ze inzetten om even heerlijk te krabbelen en te pulken op plaatsen waar het jeukt of steekt. Ook kan je nagels gebruiken om dingen te pellen, zoals sinaasappelen. In vroeger tijden gebruikte de mens de nagels ook om eetbare wortels uit de grond te krabbelen.
Hoe is de nagel opgebouwd?
Nagels zijn een soort schildjes aan de vingertoppen en tenen. Ze zijn opgebouwd uit een eiwit, keratine genaamd. De "schildjes", die ook wel nagelplaat genoemd worden, zijn slechts één onderdeel van het zogenoemde ‘nagelapparaat’. Voor de rest is het nagelapparaat opgebouwd uit de nagelmatrix, het nagelbed, de nagelwallen en natuurlijk de nagelplaat zelf.
De nagelmatrix is de plaats waar het weefsel voor de nagelplaat wordt aangemaakt. De matrix bevindt zich aan de basis van het nagelapparaat.Om de productie goed te laten verlopen, is een goede zuurstof- en voedselvoorziening ter plaatse nodig. Is die er niet, dan ontstaan er afwijkingen aan de nagel. Nagelafwijkingen kunnen dan ook wijzen op gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld psoriasis unguum (nagelpsoriasis).
De huid ónder de nagelplaat wordt nagelbed genoemd. De opbouw van dit weefsel is sterk vergelijkbaar met dat van de rest van de huid, met één groot verschil: terwijl de huid elders op het lichaam geleidelijk afschilfert, 'vervelt' het nagelbed door naar boven te verschuiven.
De nagelplaat tot slot bestaat uit het eiwit keratine, het eiwit dat ook zorgt voor de hoornlaag van onze haren en huid. Keratine is stevig, flexibel en half-doorschijnend.