Stippels » Specials » Tuinieren
Ontwikkeling is vooruitgang

Tuinieren voor beginners

Tuinieren voor beginners Groenhaters daargelaten, droomt bijna iedereen wel van een tuintje waarin van alles groeit en bloeit. Maar hoe moet je nu precies beginnen met tuinieren en hoe kan je een tuin goed onderhouden? Met enkele tips en trucs kom je gelukkig een heel eind.
Wil je een tuintje gaan aanleggen, maar kan je nog geen roos van een hortensia onderscheiden? Koop dan niet rücksichtslos het halve tuincentrum leeg, maar maak allereerst een plan de campagne. Bedenken wat je met je tuin wil en welke mogelijkheden je hebt qua bodemsoort, zonlicht, oppervlak en hoeveelheid tijd en geld die je aan je tuin wil spenderen, is het halve werk. Toch is juist deze eerste stap voor veel mensen moeilijk, omdat ze nog niet precies weten wat ze willen met hun tuin. Weelderig groen en een eigen moestuin? Of juist zo min mogelijk werk en toch een leuk zitplaatsje? Of liever ruim baan voor spelende kinderen? Weten wat je wil, is soms niet zo gemakkelijk. Tip: teken een plattegrond van je tuin en deel 'm in vóórdat je ook maar een spade in de grond steekt.

Tuinieren voor beginners

Tuinieren vraagt om een goede balans qua tijd, geld en moeite. Het heeft weinig zin om een prachttuin aan te leggen die binnen de kortste keren in een zee van onkruid verandert, omdat je geen tijd hebt om je tuin bij te houden. Bedenk dus altijd wat je zelf kan en wil doen, en welke klussen je eventueel kunt uitbesteden. Woon je in een kinderrijke buurt, dan hoeft de aanleg van een grasveld geen probleem te zijn, ook als je zelf weinig tijd hebt om het gras te maaien... er is altijd wel een puber te vinden die een zakcentje wil verdienen.

Kijk verder ook kritisch naar je tuin: hoe is de conditie van de bodem? Met welke bodemsoorten heb je te maken? Hoe is het zonlicht verdeeld over je tuin? Je kan wel allerlei zonminnende planten willen hebben, als jij een tuintje in de schaduw hebt, wordt dat toch een teleurstellende ervaring. Geen zorgen, bij het tuincentrum zijn ook genoeg planten te vinden die het prima doen zonder zon. Je moet alleen wel even weten welke.

Tuinieren: hoogte, tijd en kleur

Door te kiezen voor planten die elkaar qua bloeiperiode overlappen, geniet je langer van kleur in je tuin. Ook kun je diepte in je tuin aanbrengen door te kiezen voor planten van verschillende hoogte. Uiteraard zet je hogere planten achteraan. Zorg er wel voor dat de lagere planten ook nog zonlicht kunnen krijgen- tenzij je kiest voor schaduwplanten.

Onderhoud

Een eigen tuin is ontzettend mooi en leuk, maar vraagt wel het nodige onderhoud: snoeien, mesten, onkruid wieden... Vergis je niet in de hoeveelheid werk in je tuin: in vrijwel ieder seizoen is er iets te doen! Wil of kun je dat niet, dan kan je beter kiezen voor een tuin die minder onderhoud vergt. In dat geval ga je bijvoorbeeld voor een groot terras, waarlangs je potten plaatst.
Bodemsoort van je tuin bepalen

Bodemsoort van je tuin bepalen

Als je je tuin gaat (her)inrichten, is het belangrijk te weten met welke bodemsoort je te maken hebt. Er zijn namelijk verschillende grondsoorten die je in je tuin kunt hebben. De ene plant gedijt het…
Leuke planten voor een schaduwrijke tuin

Leuke planten voor een schaduwrijke tuin

Ook van een schaduwrijke tuin valt nog heel wat te maken... Maar je moet wel even weten welke planten geschikt zijn voor een (redelijk) zonloos bestaan. In dit artikel vind je een overzicht van plante…
Mooie planten voor in volle zon

Mooie planten voor in volle zon

Heb je een tuin met veel zon, dan heb je geboft. Veel bloemen en planten komen mooi tot hun recht in de volle zon. Dat wil echter niet zeggen, dat je íedere plant een plezier doet met een plaatsje in…
Tuinieren in ieder seizoen

Tuinieren in ieder seizoen

Ook zonder groene vingers is het heerlijk werken in de tuin. Tuinieren is ontspannend, gezond én lonend, want onder je handen wordt je tuin steeds mooier. Van maand tot maand kan je aan de slag in je…
Gepubliceerd door Stippels op 06-10-2014, laatst gewijzigd op 03-11-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.gardena.com/nl/tuinleven/garden-magazine/tuinieren-voor-beginners-snelgids/
Schrijf mee!